Større genanvendelse af emballage

En gang var tomme flasker affald. I dag har vi et retursystem, så at flasker og dåser genanvendes.

Det er kendt, at vi i Danmark har et retursystem for flasker og dåser, sådan at vi betaler pant for flasken eller dåsen, som vi får refunderet ved at aflevere emballagen igen.

Det er en god idé for miljøet, at vi har det retursystem, som vi har. Det sikrer nemlig en høj genanvendelse af den emballage, som vi returnerer.

I Frie Demokrater mener vi bare ikke, at vi er langt nok. Og vi ønsker i princippet, at al drikkeemballage skal have en pant, når det sælges. Og vi ønsker at belægge drikkeemballage, der ikke tages pant for med så høj en afgift, at det ikke kan betale sig ikke at være med i systemet.

Eksempler på drikkevarer, der i dag sælges uden pant er energidrik og proteindrik i plastemballage, vin, stærk spiritus og cacaodrikke. Samtidigt er der brands, der har valgt at emballere uden pant.

Vi ønsker, at alle udsalgssteder for drikkevarer i lukkede emballager skal være forpligtet til at modtage tomme emballager. Derfor er restauranter og lignende steder undtaget. Alle sælgere af drikkevarer skal desuden være forpligtet til at modtage alle emballager, der bærer det officielle pantmærke med den pris, der er fastlagt for pant A, B eller C.

Desuden ønsker vi et system, hvor alle emballager, der er købt uden for Danmark, skal kunne returneres for en værdi, der svarer til 10 Eurocent, i danske kroner 75 ører. Indleveringsstedet er berettiget til at runde panten ned til nærmeste 50 øre, der er den mindste møntenhed i Danmark, hvis panten udbetales kontant.

Staten understøtter, at der etableres pantstationer i de større byer i Danmark, sådan at det er muligt at modtage en betydeligt større emballagemængde end i dag.

Pant betalt for emballage, der er købt i et andet land, refunderes til den butik, der har udbetalt panten.

Frie Demokrater ønsker på sigt at lave en fælles EU-pant på emballager, der sælges i et andet land, end de er købt. Derfor vil der også være en pant på emballage købt syd for grænsen. Derfor kan kunder, der køber øl eller sodavand i Tyskland ikke mere slippe for den tyske pant.

Plastaffald, der ligger og flyder i naturen eller bliver opløst i vore have, er i dag så omfattende et problem, at vi ikke på sigt kan tillade, at der fortsat bliver smidt store mængder emballage ud, når vi nu allerede har et velfungerende retursystem.

Tom emballage hører ikke hjemme i naturen. Det skal genanvendes (coladåse uden pantmærke)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *